Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vědí v nemocnici co dělají?

Nebo už medicinalizace zaslepila oči a zdravý rozum odešel? Možná je to záležitost jen jedné nemocnice, jednoho oddělení, ale přečtěte si, co jsem zažila já.

V sobotu večer přijel syn od babičky s vysokou horečkou. V noci jsem u něj spala a dávala mu zábaly a snažila se horečky snižovat aspoň na 38. Což se dařilo, po dvou hodinách ale opět stoupaly k 39,5 a dokonce 40. Byla jsem tím znepokojena, protože jsem se bála, když už je to druhý den, že by to mohlo mít nějaké následky na srdce. Na nic jiného si nestěžoval - bolest v krku, bříško, jiné bolesti - nic, jen horečky.

Vydala jsem se ale přesto do nemocnice pro odpověď na mou otázku, zda to nemůže mít následky na srdce, jestli lékař neuvidí něco na bříšku, v krku apod. Bohužel, tím jsem se dostala do onoho molochu Kroměřížské nemocnice.

Původně jsme v nemocni zůstat neměli, paní doktorka na synovi nenašla vůbec nic a měli jsme prostě jen dál snižovat teploty, na srdce to prý vliv nemá. Ale nakonec se jala vzít odběry a tady to začalo. Způsobil to vadný vzorek moči.

Rozhodla se pro hospitalizaci s verdiktem "zánět močového měchýře"... asi. Syna ale močení nebolelo, nepálilo a nic takového. Proč tedy? V moči byly stopy červených krvinek, řekla cca tohle:"No jsou tam stopy červených krvinek, může to být i nečistota z předkožky, jestli třeba byla trochu poškozená dřív to jo. Ale u zánětu moč. měchýře by byly vzýšené leukocity a to nejsou. Mhhh CRP je taky vyšší a kluk vypadá unaveně a bledě. Necháme ho tady a budeme zavodňovat."

Tak pro upřesnění - když budete dvě noci nespat a snižovat teploty, málo jíst a mít 39, budete růžovolící a krásní? Co je to za diagnostiku bez souvislostí? Navíc mého syna nikdy neviděla před tím a neví, že je to astenický typ a kruhy pod očima mívá často.

A pak už to jelo:

Většina dětí na oddělení jsou po přijetí napojené kanylou na kapačku a zavodňované solným roztokem nebo glukózou. Děti jsou ve stresu, silně pláčí, všichni zdravotníci se divili, proč chci syna při zavádění kanyly držet a objímat já a ne sestry. Teplota byla změřená po zavedení kanyly 39,5. Nikoho to nevzrušovalo. Doma by už měl zábal nebo obklad z cibule na nohy a za chvíli by bylo zas 38. Takže jsem požádala o něco proti teplotě. Což doktoři řešili samozřejmě kapačkou - dostal novalgin. Efekt nula. Kapačka do jeho těla šla přes led. Efekt nula. Takže jsem požádala o věci na zábaly.

"No pojďte si vybrat, to my tady neděláváme, tak nevíme co je na to třeba."

A člověk by čekal, že zábal na nohy, na hlavu, při velké horečce na celé tělo, je tradiční metodou snižování horečky, kterou zná každý. Ne v nemocnici se do dětí rvou jehly a chemikálie.

Co mu nakonec pomohlo byly zábaly co jsem mu dávala a přiznám že i ibalgin. Veškeré kapačkou dostávané věci se nijak neprojevily - vedla jsem si přesně zápis co kdy dostává a následné teploty. O vše jsem se starala sama - pití, měření teplot, zábaly, chodila jsem si říkat o ibalgin.

Zánět močového měchýře byl vyvrácen hned první den. První vzorek moči byl znečištěný. Dokonce se k nám jednou vydala sestra s antibiotiky, kdybych ji nezadržela s tím, že si nejsem vědoma toho, že má brát antibiotika, dala by mu je. Byl to omyl.

Hodně zábavné byly taky moje dotazy na to jaké mají nežádoucí a vedlejší účinky léky podávané kapačkou a které jsou pro tělo nejšetrnější. Sestra: "Jee, tak to se mě ptáte moc, to nevím, možná paní primářka". Není to překvapivé dávat do těla dítěti chemikálii a nevědět, co způsobují a nevědět, zda nelze vybrat něco šetrnějšího?

Pak se objevil další problém - lékařsky vyvolaný průjem. Hodně dětí na oddělení zde setrvávalo právě s podezřením na rotaviry apod. protože se u nich "objevil průjem". Zdánlivý průjem byl ale jen logickým vyústěním. Když vás totiž do nemocnice příjmou, nepočítají s vámi a dostáváte minimum jídla až do dalšího jídla dne. My přiliš dopoledne, čili do večera dali synovi jen talířek polívky, co snědl (tekutina). Je potřeba pravidelně pít. Vypil za tu neděli asi 4 hrnky a to neměl žízeň, protože byl zavodňovaný kapačkou. Poslední tuhou stolici měl v neděli ve 14h - to co s chutí doma snědl v sobotu večer a dokonce v noci. V neděli v noci mu teda voda lezla i ušima a samozřejmě i zadečkem. Sestry na mě koukaly jak na blázna, když jsem říkala, že je přece zcela normální, že když člověk tak hrozně málo jí a je stále plný vody, tělo ji všechnu nevstřebá, že to není průjem ale voda. Ale jsem jen blbá matka - udělaly se odběry na rotaviry a vypadalo to, že si snad budeme muset na výsledky 3 dny počkat v nemocnici. Bez bolestí břicha, bez ničeho.

V pondělí ráno syn dostal přidělenou dietu - kvůli průjmu. Na snídani dostal jeden bílý rohlík. Pak dojde sestra a řekne "ty jsi ale bledej chuděrko dáme do kapačky glukózu". Joooo to vy byste byla taky bledá dostat k boji s nemocí jeden bílý rohlík. Strava a její vliv na nemoc tam nikoho vůbec nezajímala. Tak to už na mně bylo moc a vyběhla jsem z nemocnice nakoupit banány, hrušky, rohlíky a piškoty a to samé donesla odpoledne i babička + rýži a vařenou mrkev. Čímž jsem stále dodržovala tu nesmyslnou dietu a co by bylo určitě i v silách nemocnice dopřát dětem. Výsledek? Za celý den žádná (ale ani řídká) stolice - v bříšku se měla na co navázat voda a vytvářelo nové hovínko :-). Lékaři? To je podivné, opravdu celý den neměl stolici? To nevypadá dobře. Bez bolestí bříška, bez nafouklého bříška bez ničeho. Druhý den ráno (úterý) se narodilo pěkné normální hovínko.

Legrační bylo, když synovi přestali dávat na kapačku led, aby se zjistilo, jak zareaguje teplota. Začal si stěžovat, že je to, co mu tam teče hrozně teplé, že je mu z toho vedro. Teplota změřená, zvýšená, výsledek - když nechladíme teplota stoupá. Ovšem jednoduchým pohmatem jsem zjistila, že přístroj, kterým kapačka prochází a on měří všechno možné, docela dost hřeje. Šla jsem to říct sestře, říkala "tak ho teda odpojíme" a hned bylo líp.

Poslední den ráno se vzbudil s posledním ibalginem v 18:48 předchozího dne a bez zábalů a měl docela pěkných 38. To už nejsou horečky. Ležel tam v posteli kluk bez bolestí, bez obtíží, s teplotou. Což je divné. A proto sotva než vstal, přišla sestra a začala mu brát z prstu krev. Ani nepočkala než si ho dám na klín, ani nepočkala než se rozebere. Jenže se spletla, mělo to být ze žíly. Za minutu se vrátila a zase píchala. Pak výtěr z nosu, z krku, odeslání na kontrolu předkožky, vyndávání kanyly. Co ten si zažil do devíti hodin ráno to já nezažila v posledních pěti letech. Zcela bez důvodu s nedůvěrou k matce, na které dítěti určitě záleží nejvíc, že kdyby byly nějaké obtíže, že se ozve, nebo zajde k obvoďačce. Prostě ho prolustrovat. Jo a ještě se pak divili, že mu stoupla teplota na 38,6. To mě stoupla jen co to píšu.

Jak se máme nyní? Bez teplot s jedním odstrašujícím zážitkem.

 

Autor: Zuzana Zaharowska | pátek 6.4.2012 10:23 | karma článku: 20,47 | přečteno: 1553x
  • Další články autora

Zuzana Zaharowska

Koncept kontinua a česká máma

Mnoho z vás jistě četlo knihu Jean Liedloff „Koncept Kontinua“, nebo se nějak zprostředkovaně setkalo (kniha je již ze 70. let) s postoji v něm obsaženými podobně jako já. Jak vidím některé postoje z Konceptu a naše české podmínky a zvyklosti? V krátkosti např.

23.4.2012 v 10:14 | Karma: 7,46 | Přečteno: 942x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zaharowska

A jaký jste měli víkend vy :-)

Je pondělí a máme možnost rekapitulovat uplynulý víkend, porovnat si, jak jsme jej prožili ... + video

7.11.2011 v 13:05 | Karma: 7,18 | Přečteno: 563x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zaharowska

Štěstí v pěsti 4 - Solprd

Za chladných, sychravých dní a zimních nocí, nic nepotěší více než mít malá soukromá kamínka, zdroj tepla, energie a vlídna podpeřinou. A když chlap není doma, ohřeje se tedy solsáček :-)

7.11.2011 v 10:13 | Karma: 10,19 | Přečteno: 638x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zaharowska

Štěstí v pěsti 3 - světelná kouzla

Vyzkoušejte co dokáží s náladou světla ... žádný článek o fototerapii, jen typ na prima náladu za 10 korun :-D

15.9.2011 v 12:00 | Karma: 5,45 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zaharowska

Štěstí v pěsti 2 - hlava papírová

je nejhorší! V pondělí je toho vždycky moc ... říkává mnou milovaný. Víc hlav víc ví, vaše hlava nová, hlava papírová! Pondělí je nejhorší! V pondělí je toho vždycky moc ... říkává mnou milovaný. Docela často to slyším i od jiných lidí a mnohdy to cítím sama, že v pondělí najednou po víkendu začne hlava hučet vzpomínáním na to, co je to vlastně třeba všechno udělat. Napadají nás další a další povinnosti, můžeme se cítit už předem unavení a skeptičtí. Tenhle pocit, ať už se dostavuje v pondělí či středu je nutné včas zastavit. A přestat myslet, vyladit se. Jak mohu přestat myslet? Snažím se soustředit na problém (říkejme raději projekt :-) ) A a z toho mě neustále vytrhuje Béčko. Jak se pokusím je na chvíli odložit a relaxovat, za pár sekund si vzpomenu na C,D, a E a tak pořád dokola! Kéž by za mně myslel někdo jiný! To se zařídit nedá, ale dá se zařídit, aby si to aspoň někdo za mně pamatoval! Vyrobím si papírovou hlavu :-) V GTD (Gettinhg things done - Mít vše hotovo) se tomu říká inbox. A jak si krizově inbox vyrobit? Sedněte si s tužkou a papírem a třeba s šálkem kávy, nebo jen tak do křesla, pokud máte možnost se natáhnout, do toho. Párkrát prodýchněte, nasoustřeďte se na svůj dech a na papír pište všechno co vás napadá - nic není hloupost, nic není nereálné, nic není samozřejmé - pište naprosto vše, co vás napadá a takto vypište z hlavy starosti, projekty, potřeby, od volání lékaři dětí, přes předání projektu na most u Bavorova, po spining s kamarádkou. Vypsáno? Už tam nic není? Teď, teď si může vaše pravá hlava odpočinout, chvíli zameditovat, pokusit se nemyslet, protože ta papírová to co je potřeba drží a posléze uvolněně do ní můžeme nahlédnout. Fígl formulace: Úplně nejvíc se mi osvědčilo, fomulovat na papír projekty tak, jakoby byly hotové, či jak si představuji jejich průběh. Umožňuje to konkretizovat další kroky, utřídit si, co chci, držet si víru že to dobře dopadne a taky nebýt z vypisování ještě víc v depresi. Takže formulovat například takto: Nový web spustit do konce září - NE, ale - Nový web jede od konce září Musím opravit pekárnu - NE, ale - Pekárna je opravená Stihnout se zapsat do magisterského studia a obeslat profesory s vedením diplomky - NE, ale - V pohodě a klidu stíhám zápis do studia a mám vybranou vedoucí diplomové práce Pondělí je slunečné, příjemné a bez stresu :-

12.9.2011 v 15:30 | Karma: 3,64 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Připomene hrůzné činy, řekl Pavel. V Letech otevřeli památník holokaustu

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  14:56

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zakázky TSK jen vyvoleným. Za manipulaci tendrů soudí 15 lidí a čtyři firmy

23. dubna 2024  13:46,  aktualizováno  14:44

Hlavní líčení v kauze zmanipulovaných zakázek Technické správy komunikací hlavního města Prahy...

Ruka na plynu, v druhé kalašnikov. Rusové začali útočit na motorkách

23. dubna 2024  14:35

Premium Ruské jednotky na donbaské frontě vsadily na lehkou techniku a kvůli vysokým ztrátám na obrněncích...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1287x
lektor efektivní výchovy, student UTB Zlín s mezerami v pravopisu, maminka, 172cm, 50kg :-)www.zaharowska.cz

Seznam rubrik