Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reklama a antireklama

Chceme fakta nebo fikci? Užitkovost nebo efektnost? Už mi nepřipadá, že jako zákazníci jsme pány my, nevím jak o zákazníkovi smýšlí dnešní firmy a předně ty velké a zda o náši přízeň bojují férově.

Často se bavím představou, jak nějaký nový zaměstnanec, třeba ve výrobně zmrzliny, něco podělal, pomíchal omylem příchutě, no a někomu to připomnělo něco, co jedl na Malorce. A tak vznikají ty zásadní objevy v historii. Šup! Máme tady extra limitovanou edici zmrzliny " Léto na Malorce" z těch nejrafinovanějších ingrediencí, vyrobeno specielně pro nás k tomu nejluxusnějšímu rozmazlování. Rázem je o 5 korun dražší a přitom její reálná cena je stejná jako obyčejné citrónové. Často mám pocit, že mě skupinka jistě kreativních a nápaditých lidí z reklamní agentury, chytá podpaží a snáží se mně dostrkat někam kam ani nepotřebuju, přesvědčit o tom, že potřebuju a pak si mne ruce, že tohle jim určitě spolkne každý.

Ale třeba se pletu. Jenže jak to zjistit? Já, vy, ona, tamti...Jak to máme vědět, když známe hlavně tu verzi připravenou firmou a lidmi, kteří jsou na to školení? Stejně lehce, jako se k nám dostane reklamní vizitka, kterou máme vidět, mělo by nám být k nahlédnutí předkládáno vše, rub i líc i to, co firmy skrývají.

Dané společnosti se snad liší více než jen svými produkty a reklamní strategií. Tím jak je vyrábějí, hygienou, složením výrobku, tím kde a jak jej testují, jak se podílejí na znečišťování prostředí, kde ohledy naopak berou... to vše pro mne je podstatné i u výsledného artiklu.

Chci mít volbu a chci si vybrat! Myslím opravdovou volbu, reálný výběr z reálií ne z reklamálií.

Zkoumal někdo jestli výrobky nabízené v reklamách nemají placebo efekt? A neúčinkovalo by obyčejné mýdlo a osvěžení chladnou vodou na pleť stejně dobře jako spešl emulze?

Ale, placebo, neplacebo, když to na mě zafunguje... Třeba to vtělení do slečny ze spotu, prospívá mé pleti líp, než ony účinné látky v krému. No jo ale o autosugesci, účinku meditací, přírodních prostředcích (též zda fungují či ne) je informovanost v poměru se záplavou reklamy, myslím, dost malá.

U cigaret už něco jako antireklama a odkrývání pravdy zaúčinkovalo. Víme, že jsou škodlivé, je to psáno i na krabičkách, kdo kouřit chce kouří a alespoň trochu ví, co si tím dělá. Ne jako za první republiky kdy informovanost byla nízká a každá pořádná dáma měla umět kouřit, mít špičku a dlouhý kouř.

Nedávno mě potěšilo, že EU připravuje zákon, který by měl nařídit umístění cedulek s varováním o zdravotní závadnosti na obaly bonbónů se zdraví škodlivou koncentrací barviv, konzervantů a podobných látek.

Když se o něčem ví, že je to na nic, popřípadě , že to funguje pouze pokud něco, proč to taky něříci?

Ne, mně to nestač! Pidi nápisek na 3 vteřiny dole na obrazovce "v rámci vyvážené stravy a zdravého životního stylu" jak často vídám u doplňků stravy či přípravků ke zlepšení zažívání. Chci aby se to říkalo víc na hlas. Po výslechu obou stran, koupím nebo ne.

Reklama mě ale musí takhle jednostranně masírovat, protože jinak by mě nenapadlo " dát stop! žmolkům na řasách" nebo " vyrovnávat nerovnosti rtů pro jejich ještě větší lesk". A je to vůbec potřeba?

Možná si koupi podobných věcí líp rozmyslím, shlédnu-li 5x reklamu na řašenku a ve stejném poměru spot ( samozřejmě pravdivý) za jakých podmínek podobná kosmetika vzniká, jak výrobce nakládá s odpady, jak je testuje... Pěkně 50 na 50- stejný podíl vysílacího času reklamě a stený vysílací čas třeba také v pětiminutových blocích třecetisekundových spotů, jak je tomu u reklam, s těmito fakty.

Kdyby to bylo na mně, pravdy bych se nebála.

Normálně to tam vybalit jmenovitě. Firma.... testuje na zvířatech tak a tak. Ve výrobku ... jsme našli těžké kovy, i rady typu- stejného efektu jako s kréme typu... ve složení.... dosáhnete s přírodním tím tím. Nebo i studie, třeba o tom, co nás vede k tomu, že si najednou všichni holíme co se dá :-)

Na nikoho neházet špínu, reálně, fakticky, stroze.

Čeho by se firmy mohly bát? Co stojí za to se na trhu udrží a co ne, to nám bylo jen vnuceno. Kdo testuje na zvířatech a kazí mu to prodejnost ať přestane. Budou-li věc lidé kupovat dál i s vědomím tohoto, tak je to svobodná volba a výrobek se udrží. Pár příkladů různého vlivů reklamy jsem uváděla v mém článku Paní S. a paní M. aneb...

Ale chceme to vědět? Dřív jsem přemýšlela o ekvivalentu takové antireklamy v podobě časopisu, který by stál v opozici dívčím a ženských časopisů plných hesel " otočte si šéfa kolem prstu", " zatočte s jeho bývalkou", " buďte vždy připravena explodovat vášní". Ne časopisy zničit a pohanět, jen dát jiný pohled, podle mého názoru to ženy zbytečně stresuje. Ale s překvapením jsem zjistila, že mnoha se v časopisovém světě zalíbilo. Jsou roztomilými mrchami, nenechají se donutit opustit karieru jen proto, že kámošky už dávno chovají a kartičku s pěti větami, které dostanou do postele i toho nejodolnějšího nosí v peněžence.

Nejspíš bych si ale tento svůj výmysl, antireklamu, musela natočit sama, výzkumy dělat sama, hrát v tom sama... Proč ten pesimismu? Odpověď je na snadě- no nekouká z toho žádný zisk.

Asi si na karmu tohoto čánku zahlasuju sama :-)

 

 

 

 

 

Autor: Zuzana Zaharowska | sobota 12.7.2008 21:20 | karma článku: 11,53 | přečteno: 1409x
  • Další články autora

Zuzana Zaharowska

Koncept kontinua a česká máma

Mnoho z vás jistě četlo knihu Jean Liedloff „Koncept Kontinua“, nebo se nějak zprostředkovaně setkalo (kniha je již ze 70. let) s postoji v něm obsaženými podobně jako já. Jak vidím některé postoje z Konceptu a naše české podmínky a zvyklosti? V krátkosti např.

23.4.2012 v 10:14 | Karma: 7,46 | Přečteno: 943x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zaharowska

Vědí v nemocnici co dělají?

Nebo už medicinalizace zaslepila oči a zdravý rozum odešel? Možná je to záležitost jen jedné nemocnice, jednoho oddělení, ale přečtěte si, co jsem zažila já.

6.4.2012 v 10:23 | Karma: 20,47 | Přečteno: 1553x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zaharowska

A jaký jste měli víkend vy :-)

Je pondělí a máme možnost rekapitulovat uplynulý víkend, porovnat si, jak jsme jej prožili ... + video

7.11.2011 v 13:05 | Karma: 7,18 | Přečteno: 563x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zaharowska

Štěstí v pěsti 4 - Solprd

Za chladných, sychravých dní a zimních nocí, nic nepotěší více než mít malá soukromá kamínka, zdroj tepla, energie a vlídna podpeřinou. A když chlap není doma, ohřeje se tedy solsáček :-)

7.11.2011 v 10:13 | Karma: 10,19 | Přečteno: 638x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zaharowska

Štěstí v pěsti 3 - světelná kouzla

Vyzkoušejte co dokáží s náladou světla ... žádný článek o fototerapii, jen typ na prima náladu za 10 korun :-D

15.9.2011 v 12:00 | Karma: 5,45 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1287x
lektor efektivní výchovy, student UTB Zlín s mezerami v pravopisu, maminka, 172cm, 50kg :-)www.zaharowska.cz

Seznam rubrik